Uscare pe cale naturală

Cu mult timp înainte de a se cunoaşte alte metode de conservare, strămoşii noştri se pricepeau să păstreze alimentele din vremuri de abundenţă, punându-le la uscat pentru zile negre. Aceste tehnici simple erau cunoscute încă de la vechile civilizaţii; într-un text păstrat din Antichitate se descrie, de exemplu, cum se zdrobeau smochinele, se modelau în formă de pâlnici şi se uscau la soare. La fel făceau şi bunicile noastre: uscau la soare sau în sobe, fără prea mult efort, legumele şi fructele din recolta proprie. Din păcate, această artă a cam fost dată uitării în zilele noastre. Însă cu cât apa mai multe fructe uscate precum caisele, smochinele sau ananasul pe rafturile de la supermarketuri în vederea unei alimentaţii sănătoase, cu atât mai mulţi iubitori ai legumelor şi fructelor uscate de casă regăsim printre noi. Din păcate, fructele uscate care se găsesc în comerţ sunt conservate adesea prin fumigare cu sulf, iar despre pretratarea lor nu ştim nimic. Însă cu ajutorul reţetelor bunicii puteţi usca fructe, legume, ciuperci şi verdeaţă fără nici un conservant. Procesul e foarte simplu, dar necesită ceva timp şi răbdare. Însă recompensa va fi o rezervă de ingrediente delicioase în cămara dumneavoastră.


Fructele verii, bucuria iernii

Cunoaştem cu toţii gustul delicios de musli cu bucăţele de mere şi prune, atât de sănătos mai ales pentru digestie. Însă puţin ştiu cât de uşor se pot usca acasă aceste fructe sau altele precum caisele, piersicile, strigurii, perele sau gutuile. De ce nu încercaţi? Cu siguranţă veţi reuşi dacă este îndeplinită condiţia principală, şi anume să folosiţi numai fructe curate şi impecabile. Acestea se taie felii sau bucăţi, se întind pe pânze, se agaţă la uscat sau se usucă pe grătarele din cuptor. Bine ambalate şi ţinute într-un loc uscat şi rece, fructele uscate rezistă multe luni în şir. Bucăţile de fructe trebuie să fie elastice şi catifelate şi nu au voie să lasă zeamă dacă le stoarceţi. Cel mai scurt timp de uscare îl au merele, aproximativ 6-12 ore, iar cel mai lung îl au piersicile: până la 38 de ore.

Rotocoale de măr

Temperatura cuptorului trebuie ridicată pe parcurs, de la 40 grade C la 60-70 grade C, iar spre sfârşit se scade din nou.

mere zemoase
apă şi sare
aparat de scos cotorul
trestii de bambus

Se spală merele,se curăţă şi li se îndepărtează cotoarele. Ca să nu se înnegrască, amestecaţi câte un l de apă cu câte 1 linguriţă de sare şi puneţi rotocoalele de măr imediat în apă. Înainte să le agăţaţi la uscat, vor trebui şterse de apă. Se scurtează trestia la lăţimea cuptorului, apoi se agaţă rotocoalele pe trestie. Se fixează în cuptor şi se lasă să se usuce cu uşa cuptorului întredeschisă.

Uscarea caiselor, a piersicilor şi a prunelor

Folosiţi fructe mari, deoarece în timpul uscării fructele se micşorează.

prune, caise, piersici
pânze pentru grătarul din cuptor

Se spală fructele. Prunele se lasă întregi, caisele şi piersicile se taie în jumătate şi li se îndepărtează sâmburii. Se acoperă grătarul cuptorului cu o pânză şi se aşază şi se aşază fructele pe ea - caisele şi piersicile cu suprafaţa secţionată în sus. Se usucă la fel ca rotocoalele de mere.
În timpul procesului de uscare, care poate dura până la 2 zile, caisele pierd multă apă şi volum.

caise uscate

Sferturi de pere

Se recomandă a se folosi pere Williams, care se usucă în cuptor la fel ca rotocoalele de măr.

pere
apă şi oţet

Se spală perele, se usucă, se taie în patru şi li se îndepărtează cotorul. Se amestecă o lingură de oţet cu câte 1 l de apă şi se aşază perele în apă. Apoi se usucă circa 6-8 ore, în cuptor, pe grătarul acoperit cu o pânză, cu suprafeţele secţionate în sus.
fructe si legume uscate
Pe soba cu cărbuni se găteau bucatele, iar fructele erau atârnate pe o sfoară, la uscat, în căldura de deasupra sobei.

Uscarea legumelor şi a ciupercilor

Legumele care se păstrează uscate sunt în special păstăile, adică mazărea şi fasolea, dar şi ciupercile şi ceapa. Rădăcinoasele precum morcovii sau ţelina se ţin mai bine în cutii cu nisip, iar majoritatea celorlalte legume se păstrează mai bine la congelator sau conservate prin alte metode. Legumele se pun la uscat imediat după recoltare.
Ceapa şi usturoiul se păstrează foarte bine uscate - împletite în frânghii lungi sau tăiate felii şi uscate.

Uscarea mazării şi a fasolei

Mai puţin cunoscute, dar foarte gustoase, sunt păstăile uscate ale acestor legume.

păstăi de mazăre sau fasole
apă

Se îndepărtează codiţele păstăilor, se spală şi se opăresc. Se foloseşte o strecurătoare din metal. Se umple o oală cu apă până la o înălţime de circa 5 cm şi se înfierbântă apa. Strecurătoarea cu păstăi se aşază pe oală, în aburi, şi se acoperă cu o cârpă. Se ţine aşa câteva minute, apoi se trece prin jet de apă rece. Se usucă la fel ca în reţeta "Rotocoale de măr".

Fireberea păstăilor uscate

Legumele uscate, ca şi fructele uscate, se fierb întotdeauna la foc potrivit.

500 g păstăi de mazăre
sau fasole uscată
apă
1 linguriţă bicarbonat

Se ţin legumele 12 ore într-un castron cu apă rece şi bicarbonat. Se scurg, se clătesc, apoi se fierb în apă cu sare.

Inele de ceapă

Inelele de ceapă uscate sunt un ingredient foarte la îndemână pentru supe şi sosuri.

1 kg cepe de mărime potrivită
2-3 l apă

Se curăţă ceapa, se taie felii de circa 0,5 cm şi se despart inelele. Se fierbe apa şi se opăreşte ceapa circa 30 de secunde. Se scurge şi se usucă la cuptor aproximativ 3 ore.

Uscarea ciupercilor

Cele mai potrivite pentru uscat sunt mânătărcile şi ciuperca Clztocibe odora. Împărţiţi ciupercile în porţii mici, numai bune de folosit la sosuri şi ca garnituri.

ciuperci prospăt culese
ac de cusut gros şi lung şi aţă rezistentă

Se curăţă ciupercile şi se îndepărtează codiţele. Ciupercile mari se taie bucăţele. Se treg pe aţă înţepându-le cu acul, în centru, iar după fiecare ciupercă se face câte un nod. Se agaţă la uscat într-un loc cald.

Uscarea comorilor aromate din grădină

Verdeţurile din grădină se folosesc atât în bucătărie, cât şi în gospodărie. Ele nu îşi găsesc întrebuinţarea doar în mâncăruri, ci şi ca plante medicinale sau pentru a parfuma atmosfera din camere. E adevărat că efectul maxim îl au plantele proaspete, însă şi uscate îşi păstrează o mare parte din aromă şi din puterile sale tămăduitoare. Pentru uscat se recoltează plantele cel mai bine dimineaţa, imediat după ce s.a evaporat roua. În funcţie de plantă, se usucă doar frunzele, pe pânze uscate sau se usucă fire întregi, prinse în legături într-un loc aerisit dar în acelaşi timp întunecat, în casă sau în aer liber.

Verdeaţa cu frunze mici

Înainte de uscare se caută fiecare fir de flori sau frunze uscate şi se îndepărtează.

plante proaspete
2.3 l apă
prosoape de bucătărie
pungi de hârtie

Se prinde verdeaţa în legături. Se dă apa în clocot şi se opărec legăturile câteva secunde. Se lasă să se scurgă pe prosoapele de bucătărie, apoi se introduc în pungile de hârtie ca să nu se depună praful. Se agaţă într-un loc aerisit.


Util

Ajutor la procesul de uscare

Anumite legume se pot usca pe o ramă din lemn peste care aţi legat câteva sfori de susţinere, iar deasupra aţi întins o plasă de ţânţari.
Ramele sau grătarele de cuptor se acoperă cu o pânză de tifon sau muselină. Pentru a proteja legumele de păsări sau insecte, se mai aşază o a doua până pente legume.
Păstrarea legumelor uscate nu se face în cutii de tablă sau aluminiu. În schimb se recomandă borcanele cu capac cu filet, cutiile de plastic, vasele din ceramică, pungile de hârtie şi săculeţele din muselină sau in. Etichetele cu denumirea conţinutului şi data uscării vă vor fi cu siguranţă de folos.

Important la uscarea legumelor, a furctelor şi ciupercilor

Legumele şi fructele uscate trebuie să stea cel puţin 5 zile la aer înainte de a fi introduse în recipiente închise.
Procesul de uscare durează mai mult timp în aer liber sau în dulapuri decât ăn cuptor, în schib necesită mai puţină energie, iar cuptorul poate fi folosit şi în alte scopuri..
Ideale pentru uscat sunt sobele în care se pot introduce mai multe tăvi o dată.
Ciupercile uscate se recomandă a fi măcinate înainte de folosire - sau le ţineţi circa 12 ore în apă rece la înmuiat.
Fructele uscate fără coajă ţin mai bine dacă, atunci când le împachetaţi, presăraţi şi nişte zahăr între straturile cu fructe.

Verdeaţa de bucătărie

Timpul de uscare al plantelor depinde de grosimea tulpinelor şi de gradul de umiditate al aerului la locul de uscare.
Părţile mai tari ale plantelor uscate se pot îndepărta frecând cu grijă între parme verdeaţa uscată.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire

Postări populare

 
 
Reţete de la bunica.

Templates by Nano Yulianto | CSS3 by David Walsh | Powered by {N}Code & Blogger